Op 9 maart 1454, dat is dus ruim 566 jaar geleden, werd in Florence de derde zoon van Nastagio en Elisabetta Vespucci geboren. Ze noemden hem Amerigo en lieten hem een week later, op 16 maart, dopen in de Santa Maria del Fiore, de dom van Florence.
Amerigo groeide op een een bloeiperiode van de Florentijnse Republiek. Deze stadstaat was op dat moment een van de belangrijkste en meest florerende (pun intended) naties van Europa en misschien zelfs wel de wereld: dankzij de vrije geesten die in die eeuwen in Florence samenkwamen, ontsproot iets wat we nu kennen als de Renaissance, in het Italiaans de Rinascimento: de wedergeboorte van de oude klassieke waarden gegoten in een modern jasje. Weg van het juk van de middeleeuwen, waarin god altijd centraal was, maar terug naar de mens (vanzelfsprekend wel godvrezend) als middelpunt .
Als welgesteld kind van die tijd, belandde hij ook op de loonlijst van de befaamde de’ Medici-familie. Hij werd bankier/diplomaat en behartigde de zaken van de familie in Sevilla. Maar zijn ontdekkingshart kriebelde daar meer dan ooit: hij wilde meer zien en zijn ontmoeting met Columbus wakkerde dat verder aan. Hij legde zijn functie neer en ging op reis: eerst voor Spanje, later voor Portugal. Hij vertelde zelf vier reizen te hebben gemaakt, tegenwoordig denkt men dat het bij twee bleef. Hij voer in het kielzog van Columbus naar de Nieuwe Wereld (door hemzelf Mundus Novus genoemd) en stuurde brieven, terug naar Europa. Die vonden gretig aftrek, mede omdat hij vol lof schreef over de vruchtbaarheid, schoonheid en mogelijkheden van de nieuw ontdekte wereld. Het enthousiasme werd ook gedeeld door de Duitse cartograaf Martin Waldseemüller, die daarop besloot om het continent naar hem te vernoemen: Amerika.
Vespucci keerde terug naar Sevilla waar hij stierf. Hij ligt begraven in ‘zijn’ kerk: de Ognissanti van Florence.
(En ja: wij vernoemden het paard van onze goedheiligman ook naar Vespucci).
Ben jij ook gék op dit soort verhalen? Dan is onze taal- en cultuurreis naar Florence of Rome wellicht wel een goed idee. Meer weten? Neem gerust eens contact op!